Traumatherapie Somatic Experience

Somatic Experiencing® lichaamsgerichte traumatherapie is gericht op herstel van veerkracht en vitaliteit door het integreren van opgeslagen overlevingsenergie in het lichaam, veroorzaakt door een schokkende gebeurtenis of trauma. Trauma is op de eerste plaats een fysiologische verstoring in plaats van een psychologische.

Door onverwerkte traumatische ervaringen neemt de veerkracht van ons zenuwstelsel af. Trauma blokkeert het natuurlijke ritme en de regulatie van ons zenuwstelsel. Dit kan leiden tot allerlei fysieke, emotionele en psychische klachten. Door het integreren van die opgeslagen overlevingsenergie herstelt onze vitaliteit en veerkracht.

SE werkt met de zogenaamde ‘felt sense’, het bewust gewaarzijn van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen. Voorbeelden van deze lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van de ademhaling of hartslag.

Met de juiste begeleiding naar het belichaamde gevoel kan het lichaam het zelfgenezend vermogen herstellen.

SE helpt je bewust te worden van hulpbronnen die het verwerkingsproces ondersteunen. Hulpbronnen geven in het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning en helpen de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning te doorbreken.

Door heel kleine stapje te zetten, in en uit de spanning, heb je steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben. Bewegingen die toen niet gemaakt konden worden, kunnen alsnog worden (af)gemaakt. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Dit zorgt voor een afname van stresssymptomen.