‘Waar we naar kijken, bepaald hoe we ons voelen‘
Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van bijvoorbeeld angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek en blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden. Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen. Het kan ook op zichzelf gebruikt worden. ‘Brainspotting’ kan ook worden toegepast om onze natuurlijke lichamelijke hulpbronnen te lokaliseren, te verstevigen en veerkrachtiger te maken.
Hoe werkt het?
Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen (brainspot) gestimuleerd. onverwerkte ‘informatie’ die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen kan zich gaan oplossen.
‘Brainspotting’ werkt met het diepste gedeelte van ons brein en lichaam door directe toegang tot deze gebieden in het centrale zenuwstelsel. Brainspotting vindt plaats binnen een veilige en vertrouwde relatie tussen therapeut en cliënt. Een veilige, vertrouwde relatie waarin de ander zich gehoord, gezien en begrepen voelt, is essentieel onderdeel van Brainspotting.
De voordelen van Brainspotting:
- Laagdrempelig
- Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
- Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van clienten
- Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en prae-verbale gebieden)
- Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
- Minder risico op hertraumatisering
- Kortdurende interventieperiodes.