Voor wie?

Binnen Brainspotting en Somatic Experience bedoelt men met een trauma: iedere gebeurtenis of serie gebeurtenissen die destijds te onverwacht, te snel of te groot was om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren. De persoon (zijn zenuwstelsel) die het overkomt  raakt overweldigd.

Deze onverwerkte en overweldigende gebeurtenissen kunnen leiden tot een voortdurend gespannen en opgejaagd gevoel, nachtmerries en het vermijden van situaties, gevoelens en/of gedachten.

Als deze gebeurtenissen in je jeugd zijn voorgevallen kunnen de klachten ook subtieler zijn. We vinden meestal wel een manier – een overlevingsstrategie – om met het gebeurde te leven. Maar vaak hangt aan ‘deze manier’ ook een prijskaartje. We kunnen bijvoorbeeld heel hard gaan werken en dan is daar ‘opeens’ die burn-out. Of we laten niet echt mensen meer toe in ons leven en merken dat onze relaties steeds stuk lopen of onbevredigend zijn. Een laag zelfbeeld of moeite hebben je emoties te reguleren, hangt ook vaak samen met ervaringen in je (vroege) jeugd.

Analyse en inzicht kunnen je in therapie een heel eind op weg helpen, maar regelmatig blijkt dat dit niet genoeg is. Soms zeggen clienten: ‘ik weet precies waar het aan ligt en kan er heel goed over praten, maar het helpt niets.’ Er is iets anders nodig om het ook op het niveau van het lichaam en zenuwstelsel op te lossen.

Herken je dit, neem dan contact met me op om te bespreken of deze lichaamsgerichte aanpak iets voor je kan betekenen.