Traumatherapie

Trauma is in de eerste plaats een verstoring in de fysiologie van het lichaam. Vaak richt traumaverwerking zich uitsluitend op het psychologische- en emotionele deel. Het lichaam wordt daarbij meestal over het hoofd gezien en vergeten, terwijl het lichaam juist een belangrijke sleutel is tot herstel.

Ons lichaam is uitermate intelligent, het heeft het vermogen om op natuurlijke wijze te herstellen van pijn, stress, chronische overbelasting en ook van trauma. Dieren in de vrije natuur maken volledig gebruik van deze intelligentie. Als mens, in de huidige maatschappij, zijn we hiervan vaak vervreemd geraakt of zit ons ‘denken’ deze natuurlijke intelligentie in de weg.

De lichaamsgerichte benadering (volgens Somatic Experiencing® en Brainspotting® werkt onder andere met het gewaarzijn van lichamelijke sensaties (de zogenaamde ‘felt sense’), om het lichaam te helpen spanning op te sporen en te ontladen. Voorbeelden van deze lichamelijke sensaties zijn: spierspanning, warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. Door begeleiding naar het belichaamde gevoel ga je ontdekken wat zich in je lichaam heeft vastgezet en wat er nodig is om de opgeslagen spanning te ontladen.

Daarnaast word je ondersteund om je ook bewust te worden van hulpbronnen die het verwerkingsproces ondersteunen. Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn: je gevoel voor humor, contact met de grond, gevoel van kracht, creativiteit, je intelligentie. Externe hulpbronnen kunnen iedere vorm van ondersteuning zijn, bijvoorbeeld door vrienden, familie, collega’s een fijne plek, positieve herinneringen. Dit geeft in het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning en doorbreekt de vicieuze cirkel van (aanhoudende en zichzelf versterkende) spanning.

Wanneer er klachten ontstaan nadat je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, blijkt nogal eens dat er in de voorgeschiedenis meer overweldigende ervaringen zijn geweest waardoor je stressbalans al verstoord is. Zo kan er al langer een staat van paraatheid, of bevriezing aanwezig zijn zonder dat je dit herkent of weet waar dit vandaan komt en is een nieuwe schok de spreekwoordelijke druppel. Bij dergelijke klachten richt deze lichaamsgerichte benadering zich op het zetten van heel kleine stapjes; in en uit de spanning. Daardoor leer je jezelf reguleren en kun je dat wat eerder niet toegelaten of verwerkt kon worden, stap voor stap gaan verwerken. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een voor jou hanteerbare en geleidelijke manier ontladen. De stressbalans kan dan langzamerhand ook herstellen.